Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

25 фирми, взели 200 млн. лв. аванс, не се явили на среща с министър Комитова

Виолета Комитова - министър на регионалното развитие и благоустройството.
Снимка: БГНЕС

25 фирми подизпълнители са получили авансово близо 200 млн. лв. от дружеството „Автомагистрали“ за укрепване на 84 свлачища и срутища по пътната мрежа, обяви служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова.

До момента обаче е укрепен само един обект - свлачището на пътя за Рилския манастир, а срокът на сключените договори е до края на годината.

Проверка на регионалното министерство е показала, че договорите са сключени единствено за проектиране, наем на техника и доставка на материали, но обектите са без разрешение за строеж.

„Тези 25 фирми са много далече от крайната задача, която им е била поставена. В техните договори няма задача за строителство. Ние бяхме изумени, че едни държавни средства с министерско постановление - представляват публичен ресурс, после постъпват в АПИ, после отиват в „Автомагистрали“ - публичен ресурс, и изведнъж като се разпределят на 25 фирми, се превръщат за една нощ в търговска тайна“, каза министър Комитова

Нито една от фирмите, получили средствата, не се е явила на насрочената вчера от министъра среща, за да предостави повече информация за дейността си, допълни Виолета Комитова.

Тя уточни, че резултатите от направената проверка ще бъдат предоставени на Агенцията за държавна и финансова инспекция (АДФИ) и НАП.

Миналата седмица министър Комитова освободи ръководството на Пътната агенция именно с аргумента за извършени авансови плащания за обекти, които нямат проектна готовност и разрешение за строеж.

Желаещите да гласуват на 11 юли, но в деня на вота са на почивка, могат да го направят като се регистрират и посочат хотела като свой настоящ адрес. Регистрацията ще е възможна само със съгласието и на собственика на хотела, обясни министър Комитова:

"Собственикът на хотела, с нотариалния акт, с декларация, че е съгласен, че вие ще живеете при него, отива общината и се регистрира там по настоящ адрес. Кметовете са определили избирателните секции, в които кметовете са посочили места за регистрация по настоящ адрес".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна