Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Оряшкова не е решила дали ще остане до Игрите в Париж

Десеткратната европейска шампионка по самбо Мария Оряшкова и останалите петима медалисти при мъжете и жените на европейското първенство в Лимасол (Кипър) получиха парични премии от треньора и преподавател в НСА Стоян Саладинов. Премиран беше и старши треньорът на националния отбор Васил Соколов.

В Лимасол българите спечелиха 11 медала. При 80-килограмовите дами Мария Оряшкова извоюва десетата си европейска титла без даде и точка на съперничките си в трите мача. Тя има в кариерата си и шест златни медала от световни първенства.

В бойното самбо при мъжете имаме две сребърни отличия - в категория 79 кг Михаил Николов и Камен Георгиев при 98-килограмовите.

В спортното самбо европейски вицешампион е Иван Хърков 79 кг, а бронзови медали спечелиха Ива Иванова (54 кг) и Радослав Марков (64 кг).


"Всички тези хора работят и не се състезават за пари. Тези спортисти го правят заради каузата, за спорта, а това, което прави Мария е геройство. Занапред ще се радваме на медал, защото след нея много дълго ще има празнина. Това, което прави тя е извънземно", коментира Иван Нетов, личен треньор на Оряшкова и международен съдия.

"Различното на това първенство беше, че самото състезание се проведе в рамките на пет дни и последните два, когато бяха мъжете и жените, на нас треньорите вече ни беше трудно психически. Другото беше, че не знаехме след тестовете за коронавирус кой ще може да пътува. Успехът не е само наш, делегацията беше от около 30 души, от които 25 състезатели. Трудно състезание беше", каза Васил Соколов.Той разкри, че всички състезатели работят и е трудно да се съберат заедно на лагер.
"Сега предстои около месец почивка, после подготовка по клубовете и края на август-началото на септември централизирана подготовка. Искахме да направим лагер на Белмекен, но е трудно, защото всички работят. Ще бъдем на "Дианабад". Септември ще отидем на състезание в Беларус и може да останем на лагер там. Но в тази пандемия нищо не е сигурно и нищо не се знае", добави Соколов.

"Без всички тези хора, които са до мен, аз нямаше да се нагърбя с поста президент на федерацията. Искам да поздравя феноменалната Мария Оряшкова и да благодаря на Стоян Саладинов за всичко, което прави за нас", каза президентът на БФСамбо Росен Димитров.

Световното първенство по самбо ще се проведе в средата на ноември в Узбекистан.


Мария Оряшкова още не знае дали ще остане до олимпийските игри в Париж през 2024. Нейният титулярен спорт - самбото, не е в олимпийското семейство, затова от три години и половина тя се състезава и в борбата. 33-годишната Оряшкова обаче не успя да се пребори за квота за Токио.
"Щастлива съм, че последните две години и половина мога да работя с БФБорба и БФСамбо. Надявам се да съм оправдала доверието им, в самбото съм го оправдала. Аз съм късметлийка, защото много хора ми помагат. Петър Касабов не е виновен, че не спечелих олимпийска квота в борбата, но пък това ми помогна за титлата в самбото. За плановете си в бъдеще и дали ще остана до Игрите в Париж не мога още да кажа. Сега отивам на лагер с борбата във Варна, след това евентуално ще участвам на световното първенство. Времето ще покаже дали ще остана до Париж", заяви Оряшкова, която посвети десетата си европейска титла в самбото на двете си племенички - Ралица и Мария.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна