Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КПКОНПИ с иск за над 200 000 лв. срещу бивш служител на Община Созопол

Иск за над 200 000 лв. внесе КПКОНПИ срещу бившия директор по „Устройство на територията“ на Община Созопол в Окръжния съд в Бургас. Христо Христов, заедно с бившия кмет Панайот Рейзи, бяха обвинени през 2019 г. за присвояване на средства.

Освен парите, искът на КПКОНПИ е и за стойността на един автомобил, както и на седем имота – апартамент и паркинг в Бургас, както и земи в района на Българево.

Проверката на комисията е започнала след като Христов беше обвинен от прокуратурата. Посочва се, че той е „изготвил документи за поемане на задължения и искания за извършване на разходи, с което е улеснил присвояването на сумите“.

През 2019 г. Христов, заедно с бившия кмет Панайот Рейзи и други служителите на администрацията, бяха предадени на съд за длъжностно присвояване на сумата от около 2 млн. лева, собственост на Община Созопол.

Според обвинението тогава, Христов като директор на Дирекция „Устройство на територията“ е инициирал необходимостта от строително-монтажни работи. Те включвали почистване на дерета, полагане на чакъл, ремонт на улици, както и премахване на последствията от наводненията през 2014 г. За извършването им били сключвани договори. Всички документи, издадени по тях за въпросните ремонтни дейности, били фалшиви.

През септември 2020 г. Специализираният наказателен съд прекрати образуваното досъдебно производство срещу Панайот Рейзи и четирима други обвиняеми. Делото беше върнато на спецпрокуратурата с мотива, че трябва да бъдат изяснени факти и обстоятелства. Съдът тогава счете, че обвинителният акт е непълен.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна