Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Гешев покани Бойко Рашков на работна среща

| обновено на 02.06.21 в 18:04
Иван Гешев
Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Иван Гешев покани служебния вицепремиер и министър на вътрешните работи Бойко Рашков на работна среща.

Като причина за срещата Гешев сочи "необходимостта от продължаване на взаимодействието между изпълнителната и съдебната власт".

"Считам, че традиционно добрата съвместна дейност на прокуратурата и МВР в рамките на нормативно установените им правомощия ще бъде надградена и доразвита, каквито са и очакванията на българското общество", пише още Обвинител номер едно, за когото само преди дни в предаването "Неделя 150" служебният вътрешен министър каза, че е собственост на експремиера Бойко Борисов. Рашков се оплака и че прокуратурата постоянно пречи на работата на МВР.

Каза го и късно снощи, когато изтече информация, че прокуратурата е влязла в кабинета на висш полицейски служител. По повод акцията срещу началника на сектор "Културно-исторически ценности" в Главна дирекция "Национална полиция" Ангел Папалезов Бойко Рашков обяви, че се провеждат лични обиски и обиски на кабинети на служители, проверяващи твърденията за подслушването на опозиционни политици преди вота на 4 април.

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева коментира, че държавното обвинение не може да спре да работи само защото на някой не му харесва това и че няма да позволи да бъде въвлечена в политически битки. Три часа след този коментар от пресцентъра на прокуратурата разпространиха снимки от срещи - по тяхно искане, на Иван Гешев с назначения от премиера нов ръководител на ДАНС Пламен Тончев и от служебния вътрешен министър нов шеф на ГДБОП Калин Стоянов.

В социалните медии снощната активност на прокуратурата срещу Папалезов, който рано тази сутрин беше обвинен, че е част от престъпна група за държане и трафик на културно-исторически ценности и за пране на пари, ръководена от намиращия се в Дубай Васил Божков, беше разчетена като опит за натиск върху ангажирани с проверката за неправомерно подслушване на опозиционни политици. И по обед пред Съдебната палата се проведе протест.

Част от протестиращите се качиха до 4-ти етаж на сградата, за да поискат среща с главния прокурор и в продължение на часове скандираха: "Оставка".

Протестът продължи и след 18 часа.


снимка: БГНЕС

По-рано днес говорителят на правителството Антон Кутев обвини прокуратурата в опит за намеса в работата на изпълнителната власт и предупреди, че действията ѝ могат да прераснат в открита война между институциите. Повод за официалната позиция бяха действията на прокуратурата и разпитите на назначените нови началници на ГДБОП, ДАНС, Технически операции, както и претърсването на жилището на Ангел Папалезов от Националната полиция, без преди това да му е повдигнато обвинение. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени