Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наталия Маева: Нашето здравеопазване не отговаря на изискванията на новото време

Наталия Маева
Снимка: Личен архив

Председателят на Националната пациентска организация Наталия Маева заяви за БНР, че трябва да се извърши задълбочено разследване от компетентните органи за нередности в болница "Лозенец" и тежкото финансово състояние на болница "Александровска".

Според нея при изчакването за трансплантации продължава да съществува порочната практика това да е само списък с имена.

"Пациентите, които чакат за трансплантация трябва да разберат, че носят отговорност, защото това е двустранен процес. Тук никой не проследява състоянието на вписаните пациенти в листата на чакащи какво е тяхното състояние и дали те са годни, след като са вписани да достигнат до такава животоспасяваща интервенция. Считам, че от тук трябва да променим нещата, отделно факта, който беше изнесен днес на брифинга, че има 14 направени трансплантации от живи донори, които са от Украйна и Молдова - това е доста притеснителен факт и ще призова компетентните органи да се занимаят с този случай", допълни в предаването "Хоризонт до обед" Наталия Маева.

По думите й българската здравна система е много болна и то не отсега.

"Това е един дълъг период, който се натрупваше, но пандемията ни показа, че нашето здравеопазване не отговаря на изискванията на новото време. Трябва да мислим за дигитализация, надявам се скоро да стартира електронното досие, защото в рамките на Европейския съюз това е основна тема. Има стратегически планове, които са разработени от 2030 година. Ние нямаме такива стратегии. Големият липсващ в момента е национална програма за редките болести. Такава програма в България не е приемана от 2013 година", подчерта Маева.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна