Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слаб интерес към ваксините отчитат лекари от Видин

Снимка: БГНЕС

Подобрява се ситуацията с ваксинирането срещу COVID в област Видин, но въпреки по-лесния достъп, все още желаещите за ваксинация не са много. Това каза за Радио Видин д-р Емил Мушанов, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в област Видин:

"Парадоксът е, че в чужбина хората много по-трудно стигат до ваксина, чакат дълго време, а имат желание да се ваксинират. Докато в България, общо взето, абсолютно всеки, който иска да се ваксинира с каквато иска ваксина, може да го направи. Даже има избор. Но въпреки това, ние процентно все още не постигаме някакви сериозни резултати." 

Няма регистрирани опасни странични ефекти, допълни д-р Мушанов:

"Освен нормалните - болка на мястото на убождане, малко повишена температура - както при всички ваксини." 

Във Видин разполагат с всички ваксини, които са одобрени от Европейската агенция по лекарствата- на Пфайзер- Байонтек, АстраЗенека-Оксфорд, Модерна и Янсен, европейския вариант на Джонсън.
По информация на РЗИ- Видин, с напълно завършен имунизационен цикъл са 5616 човека от област Видин. Общият брой на поставените дози ваксини е 12 571, като 132 от тях са поставени през последното денонощие.

Изпълнението на Националния ваксинационен план срещу COVID-19 бе тема на заседание на Областния временен кризисен щаб за оценка на риска в област Видин. За по-голяма информираност на населението ще бъде организирана информационна кампания, чрез регионалните медии и на открито. Кампании за популяризиране на имунизациите срещу COVID-19 са предвидени и сред ромските общности, ще бъдат проведени разговори и с управителите на големи фирми на територията на област Видин, с цел по-голям обхват с имунизации срещу COVID 19 на персонала.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна