Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Животните ни учат, че щастието е в малките неща

Здравко Тренев за общуването с конете и защо иска да работи в България след обучението си във Виена

Как хипотерапията помага на деца в неравностойно положение

Здравко Тренев с коня Доренто
Снимка: Личен архив

В поредицата „Младите хора, които ме вдъхновяват“ ви срещаме със студента в Техническия университет във Виена Здравко Тренев от София. Макар и още втори курс, бъдещият инженер с профил „Екология“ има идеи как да се справим със свлачищните процеси у нас, да създаваме екологична инфраструктура, да се борим с природните бедствия по-модерен и съвременен начин.

Амбициозният младеж е завършил 91 НЕГ "Проф. К. Гълъбов" в София. Владее отлично немски и английски език.

Аналитичен и енергичен като всеки Водолей, Здравко е и дългогодишен състезател на клуб по конен спорт "Конкур“ с множество отличия. Тренира от 9-годишен в дисциплината обездка.

Здравко с коня Венус, с който стават балкански шампиони през 2013 г.

„Нямах особен афинитет към спорта и пробвах различни видове, докато един ден баща ми не ме заведе в Костинброд при една треньорка за начинаещи по конен спорт. Първият ми кон се казваше Гепард", спомня си младежът.

Но голямото му предизвикателство в общуването с конете започва през 2018 година, когато купуват коня Доренто – той е роден в Германия, породата му е холандски топлокръвен кон, той е селектиран специално за дисциплината обездка. Има пълно родословие, като дядо му и прадядо му по майчина линия са световни шампиони в тази дисциплина.

Здравко Тренев с коня Доренто

„Доренто имаше поведенчески проблем, когато го взехме и се наложи обучение, честно казано малко бавно ни се получиха нещата, но отношенията с конете са малко като при хората – с не всеки можеш да се напаснеш, но вече сме доста напреднали в това отношение.

Доренто е много умно животно, той е много чувствителен и успява да улови недостатъците на своя ездач, за да намери вратичка да не се подчини на заповед. Сега вече обаче знае, че аз съм господарят, макар, че това е едни огромен кон, който изисква голяма физическа сила, за да го яздиш...", със смях споделя Здравко.

Какво е да общуваш с Доренто:

"Бягство от ежедневието и общуване с едно съзнание, необременено от човешките проблеми, това е срещата ми всеки път с Доренто. Конете са от нашия свят, но те ни показват простодушно, че щастието е в малките неща – една милувка, една хубава дума, едно захарче..."

Балканиада 2015 г. Истанбул - награждаване

Здравко е Балкански и държавен шампион 2013 и 2014, бронзов медалист от Балканските игри в Истанбул през 2015 г., също бронзов медалист и от държавните първенства през 2015 и 2017 г.

„Помогна ми това, че ездата ми стана любимо хоби, а имах късмет да срещна точните треньори. Но най-важното, за да печеля състезания, беше подкрепата и мотивацията на майка ми, тя е човекът, който ме подкрепя и до днес", казва състезателят.

Любовта му към коня Доренто му помага да осъзнае, че заниманията по хипотерапия за деца с увреждания носят огромна полза и в бъдеще, ако има възможност, би се обучил като специалист в тази област. Но затова е необходимо обучение в чужбина. За да помага на хора в неравностойно положение.

Личен архив

„Хипотерапията е терапия за деца с увреждания чрез общуването с конете. Участвал съм на такива уроци с деца на конната база до стадион „Славия“, после на конната база на Борисовата градина. Един урок протича около 40 минути и носи огромно удоволствие за децата. А за това, че тази терапия помага, пример ми е една млада жена, без мобилност от кръста надолу след катастрофа с мотор. Тя след година занимания с хипотерапия, започна да движи частично левият си крак, което е доста впечатляващо", обяснява възпитаникът на Немската гимназия в столицата.

Личен архив

Приятел от детинство обаче е котаракът Сър Родерик. „Доста време ми отне да убедя родителите ми да купим котка, но после те останаха много доволни и сега водим спорове чие коте е….Родерик! Аз мисля, че е мое!"

Здравко е втори курс във Виена специалност „Екологично инженерство“, това е нова за Техническия университет дисциплина, но привлича Здравко, защото се увлича от наука, енергията на бъдещето, иновативни и зелени технологии.

Личен архив

За щастие иска и мечтае да след завършването си да работи в България, за да помага на родната природа и родината изобщо:

„Смятам, че в България има по-голяма нужда от екологични инженери, които да допринесат за нашата връзка с околната среда като цяло. Бих искал в бъдеще да постигна повече за създаването на по-екологична инфраструктура, за превенция на природните бедствия, укрепване на свлачищата, които у нас са много, за предпазване от застрояването на нашето Черноморие", категоричен е бъдещият инженер.

Още от разговора със Здравко Тренев слушайте звуковия файл от рубриката „Младите хора, които ме вдъхновяват“.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени