Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата иска от САЩ конкретни данни за санкционираните

| обновено на 04.06.21 в 17:47
Сийка Милева
Снимка: prb.bg

Прокуратурата ще поиска от партньорските правоприлагащи органи конкретизиране на информацията за корупционните практики, заради които бяха наложени санкции по Глобалния закон "Магнитски" на бившия депутат Делян Пеевски, намиращия се в Дубай Васил Божков, заместник -председателя на Бюрото за контрол на СРС Илко Желязков, Петър Харалампиев, бивш председател на Агенцията за българите в чужбина, секретаря на агенцията Красимир Томов и бившия заместник-министър на икономиката Александър Манолев, обяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева: 

Пълна подкрепа партньорите от САЩ, за това, че върховенството на закона стои в основите на всяка демократична държава, заяви Милева на брифинг без въпроси. И предположи: 

"Че голяма част от посочените обстоятелства в обсъждания доклад на Министерство на финансите вероятно стъпват на работата на прокуратурата и събраните от нея доказателства, част от които вече са представени в съда".

В прокуратурата са образувани преписки срещу шестте лица, санкционирани от Съединените щати

В съд в Благоевград и в Спецсъда е събраното от прокуратурата срещу бившия зам.-икономически министър от ГЕРБ Александър Манолев и бившите шефове в Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев и Красимир Томов.

Спецпрокуратурата работи по намиращия се в Дубай  Васил Божков. 18 са обвиненията му, но имало още няколко разследвания  и ако се установи, че темите съвпадат с тези от доклада "Магнитски",  преписката ще бъде пренасочена там.

"По отношение на лицето Пеевски, през годините от страна на прокуратурата са били извършвани редица проверки. Предстои същите да бъдат анализирани.Както по отношение на лицата Божков, Харалампиев, Томов, Манолев, Пеевски, така и по отношение на лицето Желязков, ще бъде извършена пълна проверка и анализ на посочените в доклада на Министерство на финансите на САЩ",  каза Сийка Милева.

За шестия в групата "Магнитски" - зам.-директорът на Бюрото за контрол на СРС Илия Желязков, стана ясно, че преписката започва начисто:

"В случай, че се констатират данни за извършени престъпления, ще бъдат предприети всички необходими действия, които са от компетентността на прокуратурата".

Докато говорителят на главния прокурор правеше своето изявление, 

Иван Гешев беше сниман в Пловдив да пие кафе с продавача на чорапи Митко, който наскоро пострада от собственик на заведение в Капана.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени