Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Работна група към правителството за защита на държавните и общинските дружества от санкциите на САЩ

Министерски съвет
Снимка: Ани Петрова

Служебно правителство създаде Работна група, която да предотврати попадането на български дружества с държавно и общинско участие в обхвата на санкциите, наложени от Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ.

В групата участват представители на МВР, Министерството на финансите, ДАНС и Националната агенция за приходите (НАП), която в спешен порядък да изготви и да поддържа списък на лицата, които попадат и потенциално биха попаднали в обхвата на санкциите, наложените от американското финансово министерство.

Те ще изготвят списък на потенциалните заподозрени от американската Служба за контрол на чуждестранните активи, като ще бъдат включени всички физически и юридически лица, притежавани, контролирани или управлявани през последните пет години от лицата, включени в санкционния списък, както  всички физически и юридически лица, които бъдат установени от ДАНС и НАП в хода на прилаганите постоянни мерки за идентифицирането на степента на свързаност на лица с лицата от списъка.

Списъкът ще се публикува и поддържа на интернет страниците на Министерството на финансите и на НАП.

От правителствения пресцентър обясняват, че до момента няма нормативна рамка, в която да се действа в случай на санкции, наложени от органи на друга държава.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна