Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юлияна Антонова-Мурата: В Япония има страх заради олимпийските игри

Юлияна Антонова-Мурата.
Снимка: Фейсбук

Олимпийски игри в Токио ще има - това вече е окончателно решено, но все още не е ясно как тяхното провеждане ще се отрази върху ситуацията в Япония, която е в четвърти локдаун заради коронавируса.

Това заяви в интервю за БНР Юлияна Антонова-Мурата, дългогодишен дипломат и от години жител на града-домакин на предстоящата олимпиада.

Игрите ще се проведат, президентът на Организационния комитет Сейко Хашимото онзи ден каза последната си дума, заяви Антонова-Мурата и допълни: "Два бяха определящите фактори - решението на МОК, който при отмяна на игрите щеше загуби 4 милиарда долара, както и гласуваната декларация на лидерите на страните от Г-7, които са застанали с единно мнение "за" тяхното провеждане, а единият от подписалите я е премиерът на Япония Йошихиде Суга."

По отношение на отрицателното отношение на хората в страната срещу олимпиадата, тя уточни: "Нагласите на хората не са се променили, страховете не са се разсеяли. И тук става дума дори не за 60% от населението (както показа проучване в "Асахи Шимбун" преди време, б.а.), а според някои медии - за 70 на сто от хората, които не желаят да идват спортисти от вън."

Дали ще има политически последици от противопоставянето между политиците и населението? "Не, политическа криза няма да има, защото след дни се разпуска парламентът и започва подготовката за нови избори. Но има вероятност те да бъдат загубени тотално от управляващата Либерално-демократична партия заради пандемичната кризата. В момента най-зле е положението в Осака, но и в Токио в момента ръстът на заразените расте", предупреди тя.

В страната продължава да има несигурност заради вируса - дали в един момент няма да пламне и олимпийското градче в Токио. Какво ще се случи в него е голяма въпросителна и в тази връзка има опасения, има страх", заключи Юлияна Антонова-Мурата.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна