Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пенсиите на видинчани ще бъдат изплатени навреме

По „щастлива случайност“ не успя грабеж на 1 млн. лв. от пощата във Видин

Прокуратурата посочи, че има данни за „ужасяваща безотговорност“ в „Български пощи“ при съхранение на пари, от пощите възразиха

| обновено на 06.06.21 в 16:50
Снимка: Община Видин

Трима маскирани се опитаха да откраднат голяма сума пари от пощата във Видин в ранните часове днес.

Мъжете влезли в пощата, обезвредили и вързали охраната, след което влезли в трезора. Там се опитали да разбият помещението, но не успели да вземат парите в него.

По предварителна информация в нападнатия трезор на Централната поща във Видин е имало над 1 милион лева, приготвени за изплащане на пенсиите в града.

Заместник-окръжният прокурор на Видин и говорител Владислав Влашев потвърди на брифинг днес, че опитът за грабеж е неуспешен.

Той специално акцентира върху това, че по първоначални данни е констатирана „ужасяваща безотговорност“ от страна на „Български пощи“ при съхранението и опазването на средствата.

Влашев не даде повече подробности, но обясни, че по „щастлива случайност“ грабежът е останал недовършен:

„По една щастлива случайност грабежът е останал недовършен. Това, което искам да подчертая е, че по първоначални данни се констатира ужасяваща безотговорност от страна на „Български пощи“ при съхранението и опазването на средствата“, бяха думите на прокурора.

От „Български пощи“ обаче отхвърлиха твърденията на прокуратурата във Видин, че неправилно съхраняват парите за пенсии.

Денчо Балев - началник на Дирекция „Сигурност“ на „Български пощи“, заяви за БНР:

„Всички изисквания на Наредба №6, която е свързана с охраната на пощенските пратки и паричните средства в „Български пощи“, са спазени, всички изисквания.

В резултат на своевременната реакция на органите на МВР и охранителната фирма, с които работят „Български пощи“, обирът е предотвратен. С което считаме, че превантивната функция, която сме си поставили, е напълно изпълнена. „Български пощи“ извършва охраната на своите обекти чрез комплексни мерки от физически, технически (характер – бел. ред.) и защитни бариери“.

Иначе се знае, че към 5 ч. тази сутрин трима маскирани и въоръжени са изненадали охранителя, след като влезли през заден вход на сградата. Те го вързали с белезници в стаята му, където почивал.

След това се опитали да разбият трезора, но не успели.

Видинската поща разчита на собствена и външна охрана, бе съобщено на брифинга. По време на обира се задействал датчик на охранителната фирма. Полицията разполага и със запис на охранителните камери.

Работи се по всички версии, включително и за вътрешна информация.

Прокуратурата във Видин изрази очакване органите на МВР да заловят извършителите, които до момента не са идентифицирани, както и да представят годни доказателства за задържането и привличането им към наказателна отговорност:

"Прокуратурата в град Видин е в очакване органите на МВР да заловят извършителя, да го разкрият и да ни предоставят годни доказателства за задържането и привличането към наказателна отговорност", каза  зам.-окръжният прокурор на Видин Владислав Влашев.

Полицията във Видин издирва нападателите.

Министърът на транспорта и съобщенията Георги Тодоров е разпоредил вътрешна проверка на случая. Той посочи, че пенсиите във Видин ще бъдат изплатени навреме.

Графиците за получаване на средствата ще бъдат спазени въпреки опита за обир на Централната поща в града, съобщиха от Министерството на транспорта и съобщенията.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!