Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Магнитски", подслушване, незаконни трансплантации – акценти от седмицата

Чрез говорителя си Сийка Милева прокуратурата обяви, че няма подслушвани политици и протестиращи преди вота на 4 април.
Снимка: Прокуратура на РБ

Съединените щати санкционираха шестима българи, сред които бизнесмените Делян Пеевски и Васил Божков, по глобалния пакт „Магнитски“. Съобщението от американското финансово министерство пристигна във вечерните часове в сряда и предизвика лавина от политически реакции.

„Фактът, че се налагат такива санкции на български граждани и фирми е ясна диагноза за режима, който отгледа тази корупция“, коментира държавният глава Румен Радев. От своя страна бившият премиер и настоящ лидер на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че отношенията му с Пеевски са само „политически“, а от Васил Божков „не е получил нито стотинка“. От Дубай бизнесменът с множество обвинения обаче благодари на Съединените щати, но коментира, че е бил подложен на „репресии“ и сега е „санкциониран“, но „Борисов и прокурорът (бел. ред. - главният прокурор Иван Гешев) имат чадър“. Делян Пеевски изпрати позиция, че ще обжалва решението на Вашингтон.

Иван Гешев се оказа главно действащо лице и в друг горещ сюжет от седмицата, след като покани част от новите висши кадри в службите на среща в кабинета си. Служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков отклони поканата с обяснението, че ще се срещне със следващия главен прокурор, а говорителят на правителството Антон Кутев заговори за „открита война“ между служебния кабинет и прокуратурата. Чрез говорителя си Сийка Милева прокуратурата обяви, че няма подслушвани политици и протестиращи преди вота на 4 април, а Арман Бабикян и Николай Хаджигенов от „Изправи се! Мутри вън!“ показаха разпечатки за подслушвани лица в ефира на националната телевизия.

В открит конфликт между основния акционер и ръководството на Българската банка за развитие се превърна опитът на министър Кирил Петков да получи информация за най-големите кредити, отпуснати от институцията. Безпрецедентно БНБ започна надзорна проверка в държавната банка заради обтегнатите отношения между принципала и ръководството й.

В същото време отношенията на новия ръководител на НАП Румен Спецов с Васил Божков и най-вече действията на Спецов около продажбата на фирмата му на малограмотен човек с криминално минало по време на данъчна ревизия се оказаха „горещ картоф“ в ръцете на служебния министър на финансите Асен Василев. Той анонсира, че прокуратурата ще провери казуса с фирмата, която е един от длъжниците на НАП, а самият Спецов отказа коментар, докато тече проверката. „Кой ще плати политическата цена, ако се окаже, че няма данъчно нарушение“, реторично попита шефът на НАП, запитан дали ще си подаде оставката. А на въпроса дали се познава с укриващия се в Дубай Божков, Спецов отговори, че „в Дубай живеят три милиона българи“ и запита дали фактът, че сега живее в София означава, че познава и Делян Пеевски. Всички тези коментари дойдоха по време на акция на НАП и ДАНС по границата, където бе установено укриване на обороти и несвързване на касови апарати със системата на данъчните.

Повишаването на приходите и реорганизирането на разходите в хазната ще влязат в актуализацията на бюджета, която ще бъде внесена при сформирането на нов парламент, анонсира още Асен Василев. Заедно със социалния министър Гълъб Донев и икономическия министър Кирил Петков той представи новите мерки в подкрепа на бизнеса.

Междувременно разкрития, които накараха всички да настръхнат, направи здравният министър д-р Стойчо Кацаров. В бившата правителствена болница "Лозенец" са правени трансплантации от живи донори, които нямат роднинска връзка с реципиентите. Млади хора от Молдова и Украйна са дарили бъбреци на „лели и чичовци от Израел, Оман и Германия“, разкри Кацаров, който смени ръководствата и на това лечебно заведение, и на Александровска болница.

От 1 юни вече се използват електронни рецепти, макар и да не липсват трудности. Зелените коридори за ваксинация продължават, а данните за новите случаи на заразени с коронавирус са окуражаващи.

И още от седмицата – „Сиела Норма“ отказа да достави допълнително машини за предстоящия вот на 11 юли, но от ЦИК се надяват на обрат в преговорите. Подготовката на изборите продължава с пълна пара, а и днес ще има тестово гласуване с машини на няколко места в столицата.

Още от акцентите от отминаващите седем дни може да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна