Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Перу избира президент на балотаж

Кейко Фухимори - дъщеря на бившия президент Алберто Фухимори, и новакът в политиката Педро Кастийо преди дебата им на 30 май.
Снимка: Ройтерс

Перу избира днес президент. На балотажа се явяват новакът в политиката Педро Кастильо и Кейко Фухимори, която прави трети опит за президентския пост.

В Мексико пък се провеждат междинни избори, като се гласува за нова долна камара на Конгреса, щатски губернатори и местни законодатели.

Изборите за президент до голяма степен разделиха перуанците. Жителите на градовете и хората с по-високи доходи предпочитат кандидата на десните Кейко Фухимори, докато по-бедните хора от провинцията подкрепят левия политически новак Педро Кастийо.

46-годишната Фухимори, дъщеря на бившия президент Алберто Фухимори, който е в затвора, обещава да запази икономическата стабилност и политиката за просвободен пазар. Страната е на второ място в света по производство на мед. Също така тя възнамерява да помилва баща си, който беше осъден за нарушаване на човешките права.

51-годишният Кастильо, начален учител и синдикален лидер, получи подкрепата на бедните селски райони в Перу и уплаши инвеститорите, с обещания за национализиране на минния сектор - позиция, от която по-късно се опита да се оттегли. Той се зарече да промени данъчните режими на мултинационалните компании и иска да пренапише конституцията на страната.

Вотът в Мексико се разглежда като референдум за усилията на президента Андрес Мануел Лопес Обрадор да реорганизира институциите на страната.

Очаква се това да са най-големите избори в страната – 93,5 милиона мексиканци имат право на глас. Те ще избират представители за 500-те места в долната камара, 15 щатски губернатори и хиляди ръководни позиции на местно ниво.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!