Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдивски адвокати излязоха на мълчалив протест

| обновено на 07.06.21 в 10:08


Близо 20 адвокати се събраха пред Съдебната палата в Пловдив на мълчалив протест срещу закриването на районни съдилища. Концепция за съдебна карта на Висшия съдебен съвет предвижда сериозно намаляване на броя на районните съдилища и промяна в подсъдността по множество граждански и наказателни дела. В Пловдивска област мярката се очаква да засегне Първомай. Според адвокат Стефан Левашки промяната ще затрудни достъпа на хората до правосъдие:

"Нашето правосъдие е доста скъпо-4 процента държавна такса имаме, сложете и тия разстояния-пътни. Хората са в затруднено положение. Все по-често по делата има молби, че свидетел от друг град няма пари да си плати пътните, за да се яви пред съда".

Адвокат Албена Пискова, член на Висшия адвокатски съвет:

"Тази реформа не се случи с участието на представители на Висшия адвокатски съвет, независимо от отправените неколкократно апели. Нашето становище е, че освен нас, в обсъждането на съдебната реформа трябва да бъдат включени и нотариусите, и частните съдебни изпълнители".

В подкрепа на протеста на колегите си пред Съдебната палата дойде и един от лидерите на „Изправи се! Мутри вън“ адвокат Николай Хаджигенов. 

Соред него идеята на реформата е да увеличат драстично заплатите, защото се вдига ранга на съдилищата. "Това няма да работи, а само ще нанесе щети. Ненапразно континенталната правна система няма нищо общо с американската, която се използва в случая", смята Николай Хаджигенов.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна