Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радев: България трябва да има правителство след тези избори

Правителството е длъжно да вземе мерки в условия на санкциите по "Магнитски"

Действията на правителството трябва да са в рамките на закона

| обновено на 07.06.21 в 14:20
Снимка: Антония Попова, Радио Пловдив

"Голяма част от тези анализи, които се правят в момента и решенията, които се взимат са именно в посоката на основната задача на това служебно правителство – честни, прозрачни и свободни избори. Мисля, че ще има мерки в тази посока". Това заяви в Пловдив президентът Румен Радев по повод провеждащият се при премиера Съвет за сигурност.

Държавният глава коментира и санкциите по закона „Магнитски“ към български лица. Той ги определи като прецедент за ЕС и допълни, че служебното правителство е длъжно да вземе мерки. "Виждате, че 10 години ние уж вървяхме към европейско развитие на България, а се озоваваме редом с Уганда, Судан, Саудитска Арабия. Няма ясна нормативна база за страна съюзник, страна член на ЕС и НАТО, попадаща под такива тежки санкции точно как да се действа".

Румен Радев подчерта, че "категорично трябва да е ясно, че служебното правителство е длъжно да предприеме мерки, които да минимизират риска за държавните институции и за българските граждани във финансово отношение и такива мерки се вземат. Разбира се, много внимателно, много прецизно в рамките на закона спрямо гражданските права.

"Трябва абсолютно да сме наясно, че длъжни да защитим финансовия интерес на страната, защото представете си, ако държавни, бюджетни организации, държавни дружества по някакъв начин на свързване, при бъдещи необмислени действия попаднат под тези санкции. Какво правим тогава? Това означава, че не сме си свършили работата. Така че ще продължава да се търси решение, пак казвам, в рамките на закона, но да минимализира риска".

"Мисля, че ще бъде противоконституционно държавата да не може да защити своята финансова сигурност и финансовата сигурност на българските граждани. Тук наистина трябва да се действа много внимателно", каза още президентът Радев

Дни преди началото на предизборната кампания Румен Радев призова политическите формации да бъдат внимателни,  да търсят обединение около приоритети и да не бързат да се нападат,  защото след това ще се срещнат в парламента и ще бъдат изправени пред трудната задача да съставят правителство. 

„България трябва да има правителство след тези избори. Категорично. Затова нека винаги, когато партиите вземат отношение една спрямо друга, да мислят през тази призма - как като влязат в парламента ще правят правителство заедно. Как ще се обединят около тези най-важни за страната приоритети. Пожелавам им успех и една открита и разумна кампания“.

Във връзка с недостатъчния брой машини за гласуване и проблемите около доставката им президентът подчерта:

„Вярвам, че въпреки тежкото наследство и заварените договори ЦИК и служебното правителство ще положат всички усилия, за да се гарантира машинния вот на предстоящите избори и да се направи така, че да имаме честни, прозрачни и свободни избори“.

В Пловдив Румен Радев посети Професионалната гимназия по хранителни технологии и техника, както и Центъра по технологии на ПУ „Паисий Хилендарски“.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна