Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отложен е бунт в британския парламент заради орязване на чуждестранната помощ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Борис Джонсън избегна бунт на депутати от неговата Консервативна партия в Камарата на общините по повод орязването на бюджета за чуждестранната помощ. Председателят на Камарата на общините не допусна за разглеждане внесена поправка от бунтарите, която цели връщане към предишното ниво на помощи.

Повече от 30 тори, сред които бившият премиер Тереза Мей, подкрепиха бунта срещу мярката, която предвижда орязване на чуждестранната помощ с 4 милиарда паунда. Бунтарите предложиха поправка към внасян тази вечер законопроект и се надяваха тя да бъде гласувана.

Председателят на Камарата на общините сър Линдси Хойл обаче прецени, че поправката „не попада в обхвата“ на законопроекта за Агенцията за модерни изследвания и иновации.

Идеята беше чрез финансиране от тази Агенция да се гарантира възстановяването на съкратената чуждестранна помощ, ако не бъдат намерени други начини.

Сър Линдси обаче каза, че заради голямата чувствителност по въпроса е готов да приеме заявки за извънредна дискусия до края на деня с възможност тя да се проведе утре.

След изявлението на сър Линдси главният вносител на поправката депутатът Андрю Мичъл разгневен обвини седящите на предните места в парламента министри, че се отнасят с неуважение към  Камарата на общините и излагат на риск живота на хора в развиващите се страни.

Бунтарите заявиха, че те ще внесат поправката  отново в парламента при първа възможност, така че това не е краят на бунта, а само неговото отлагане.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна