Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стотици арести в международна операция срещу организираната престъпност

| обновено на 08.06.21 в 13:07
Австралийският премиер Скот Морисън (ляво) даде подробности за акцията с комисар Рийс Кършоу.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Над 800 предполагаеми престъпници бяха арестувани в 16 държави, след като бяха подлъгани да използват управлявано от ФБР приложение за криптирани съобщения.

Операцията „Троянски щит“ доведе до задържането на криминални лица в Австралия, Азия, Европа, Южна Америка и Близкия изток, замесени в световната търговия с наркотици.

Австралийският премиер Скот Морисън заяви, че операцията е „нанесла тежък удар на организираната престъпност“ и я определи като преломен момент.

Планът, замислен от австралийски полицаи и ФБР през 2018 г., позволи на служители на реда в Съединените щати да поемат контрола върху приложение за съобщения, наречено ANOM, което според властите е било популярно сред организираните престъпни групи.

Наблюдавани са били техните разговори за контрабанда на наркотици, пране на пари и дори заговори за убийства. Представител на ФБР заяви, че операцията е довела също до залавянето на тонове наркотици и над 48 милиона долара в различни валути.

На пресконференция Калвин Шивърс каза още:

„Операция „Троянски щит“ е блестящ пример какво може да бъде постигнато когато международните правоприлагащи партньори от цял свят работят заедно и създават инструменти за разследване, които да открият, прекъснат и разрушат транснационалните криминални организации. ФБР е изключително благодарно на нашите партньори за тяхното сътрудничество и отдаденост за справяне с криминални организации, които са заплаха за всички нас.“

Австралия е задържала 224 души, членове на забранени банди на мотоклубове. Заловени са 104 огнестрелни оръжия и близо 35 млн. долара в брой. Нова Зеландия е арестувала 35 души.

В акцията в различните държави са били задействани общо 9000 полицаи.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна