Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МЗ: Няма за коментираме болница „Лозенец“, докато тече проверката по случая с трансплантациите

Жалба на бившия директор на болница „Лозенец“ проф. Л. Спасов спря регистрацията на новото ръководство

Снимка: БГНЕС

Докато тече проверката в болница „Лозенец“, служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров се въздържа от коментар. Това посочват от пресцентъра на МЗ, съобщава БГНЕС.

Софийски градски съд е удовлетворил искането на бившия директор на болница „Лозенец“ проф. Любомир Спасов за спиране на регистрация на новото ръководство на здравното заведение.

Съдът признава молбата за основателна и разпорежда вписването на промените в ръководството на "Лозенец" да бъде спряно до приключване на производството по жалбата на Спасов.

Определението може да бъде обжалвано в едноседмичен срок.

Д-р Спасов, който беше начело на болницата от 1998 г., бе освободен от своя пост в петък. Причината са нарушенията при извършването на трансплантации.

От 2019 г. до края на април 2021 г. в болницата са установени 14 трансплантации на бъбрек от жив донор, за които има съмнения, че са незаконни, тъй като реципиентите не са в родствена връзка с донорите.

Става дума за млади хора от Украйна и Молдова, които предоставят орган на свои "чичовци" и "лели" от Оман, Израел, Германия, Япония.

В отделен случай е установено нарушение на изискванията при трансплантация на черен дроб на висш държавен служител, който е дописан в листата на чакащите в спешно състояние на следващия ден след операцията. Така той е изпреварил тримата пациенти, класирани преди него.

Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров назначи нов Съвет на директорите в петък. Той включва доц. д-р Радосвет Горнев, адв. Ивиян Симеонов и Орлин Недев.

Д-р Горнев, който в момента е началник на Клиника по обща и коремна хирургия към МБАЛ „Лозенец“, ще ръководи болницата до провеждането на конкурс.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени