Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Свиване на търговския дефицит на САЩ през април от неговия исторически пик месец по-рано

Международният търговски дефицит на САЩ се сви през април с 8,2%, отстъпвайки от рекордния връх през март в резултат на известно намаляване на вноса, показват данни на Департамента по търговия.

През април 2021-а година международният дефицит на САЩ се понижи с 8,2% до 68,9 млрд. долара от рекордния негативен търговски баланс за 75 млрд. долара месец по-рано (възходяща ревизия от предишна оценка за дефицит от 74,4 млрд. долара).

Износът през април нарасна с 1,1% до 205 млрд. долара, докато вносът се сви с 1,4% до 273,9 млрд. долара.

Априлското намаляване на отрицателния търговски баланс се дължи на свиване на дефицита пир търговията със стоки с 6,2 млрд. долара до 86,7 млрд. долара, докато излишъкът при търговията с услуги се понижи с 100 млн. долара до 17,8 млрд. долара.

Въпреки понижението през април търговският дефицит нараства през настоящата година предвид по-силния икономически растеж на САЩ в сравнение с техните търговски партньори. Другите водещи икономики обаче също започват да се отварят отново след разхлабване на противоепидемичните мерки и това предполага постепенно свиване  на американския търговски дефицит и през идващите месеци.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна