Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Американският президент започва европейска обиколка

| обновено на 09.06.21 в 18:32
Джо Байдън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Джо Байдън започва първата си обиколка в чужбина от Великобритания, където се очаква да кацне днес вечерта преди срещата на високо равнище на Г-7. 

Джо Байдън и първата дама на Америка Джил Байдън трябва да кацнат със самолета Air Force One на летището в базата Милденхол на кралските военновъздушни сили в графство Съфолк. Байдън ще се срещне с американския военен персонал, разположен в базата. Посрещанато на Байдън на Острова  се очаква да бъде доста по-спокойно от това на неговия предшественик Доналд Тръмп, белязано със серия от протести. 

В четвъртък Джо Байдън ще се срещне с британския премиер Борис Джонсън в Карбис Бей, графство Корнуол, където в петък се открива срещата на високо равнище на Г-7. 

Байдън заяви, че на срещата му с Джонсън ще потвърди „специалните отношения между двата народа“. 

Американско списание обаче цитира британски иточници, че Джонсън не е голям привърженик на тази фраза и предпочита  просто „близки отношения“. Джонсън обаче се надява срещата му с Байдън да даде импулс за постигане на двустранно търговско споразумение, но американският президент вече на няколко пъти изрази загриженост от ефекта на Брекзит върху Северна Ирландия. 

Джо Байдън ще остане на Острова три дни, в рамките на Г-7 ще проведе двустранни срещи с останалите лидери от групата, а в неделя е планирана среща с кралица Елизабет Втора в двореца Уиндзър.

В неделя вечер той ще отлети за Брюксел. 

В понеделник Байдън ще се срещне с лидерите на НАТО и ще има лична среща с турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Във вторник той ще има още срещи в НАТО, а вечерта пътува за Женева.

Европейското пътуване на американския президент ще завърши в Женева, където на 16 юни се очаква среща с руския държавен глава Владимир Путин, който заяви, че не очаква пробив от разговорите, но се надява те да бъдат конструктивни, тъй като двете страни имат общи интереси.

Преструктуриране на отношенията с Русия и възстановяване на съюзнически отношения, обтегнати по време на ерата на Тръмп - така наблюдателите определят основните цели, възлагани на мисията на Байдън.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени