Eмисия новини
от 17.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Британските жилищни цени продължават да нарастват с оглед силното търсене

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Цените на жилищата в Обединеното кралство продължиха да нараства през май в резултат на силното търсене и недостига на ново строителство, показват резултатите от проучване на британския Кралски институт на лицензираните оценители (RICS).

Балансът на цените на жилищата се повиши през май до 83% от 76% през април, като това беше четвъртия пореден месец, в който се засили възходящият натиск върху цената на жилищата, каза RICS.

Нетно 45% от анкетираните очакват цените на жилищата да се увеличават в краткосрочен план, което на практика е без съществена промяна спрямо нетно 47% през април. Дванадесетмесечните ценови очаквания също останаха високи, като нетното 64% от участниците в проучването очакваха през май увеличение на жилищните цени в едногодишен период.

Проучването на RICS показа, че в основата на скорошното ускоряване на растежа на цените са все по-оскъдните през последните месеци нови строежи, излизащи на пазара, като тяхното последното нетно салдо е -23% през май в сравнение с -4% през април.

В резултат на това разликата между запитванията на новите купувач и новите строежи през май се оказа най-голямата от ноември 2013 г.

Нетно 32 процента от участниците в проучването отчитат увеличение на запитванията от нови купувачи през май, отбелязвайки третото поредно положително месечно отчитане за този показател от проучването на RICS.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.