Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китайската икономика ще запази среден до висок темп на растеж за относително дълъг период

Китайската икономика ще запази среден до висок темп на растеж за относително дълъг период от време, заяви в четвъртък заместник-управителят на централната банка на Китай - Лю Гуейпин.

Със значителната възможност за растеж на търсенето на енергия на глава от населението обаче, натискът за намаляване на въглеродните емисии ще нараства в бъдеще, посочи каза той в своя реч на финансов форум, съобщава Ройтерс.

Според него ще бъде трудно емисиите на въглерод да спаднат рязко след достигане на връх, тъй като може да има период на плато след достигане на този пик.

Ден по-рано "Уолстрийт джърнъл" цитира свои източници, според които Китайската национална комисия за развитие и реформи (NDRC), най-голямата агенция за макроикономическо управление в страната, е ограничила някои от плановете, създадени от Министерството на екологията и околната среда за намаляване на въглеродните емисии.

Народна банка на Китай

Междувременно управителят на централната банка на Китай заяви в четвъртък, че инфлацията е "до голяма степен под контрол", а паричната политика ще остане стабилна. Изказването му идва след последни данни, показващи най-бързото нарастване на цените на производител в Китай за последните 12 месеца. Тези данни подсилиха опасенията за засилващ се възходящ инфлационен натиск.

"Трябва да се придържаме към стабилността на политиката като основен приоритет и да се придържаме към прилагането на нормалната парична политика“, каза шефът на централната банка И Ган по време на същия финансов форум в Шанхай, като в същото време прогнозира инфлацията през тази година да се бъде под 2 на сто.

"Поддържането на лихвените проценти на подходящо ниво благоприятства стабилното и здравословно развитие на пазарите", посочи ще той и отбеляза, че лихвените проценти в Китай, макар и по-високи от тези на другите водещи икономики, все още са сравнително ниски спрямо развиващите се и нововъзникващи икономики.

И Ган също така повтори, че централната банка ще поддържа като цяло стабилен обменния курс на китайския юан и същевременно обеща допълнително подобряване на китайския валутен обменен механизъм.

Наскоро Китай предприе поредица от мерки за овладяване на бързото поскъпване на юана, който достигна тригодишен връх спрямо щатския долар на фона на силното възстановяване на китайската икономика и атрактивно високата доходност на облигациите.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна