Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриха биологичен материал сред отломките от падналия изтребител (СНИМКИ и ВИДЕО)

| обновено на 10.06.21 в 13:59
9
Снимка: Радио Варна

Открит е биологичен материал сред отломките от падналия изтребител МиГ-29. Той ще бъде изпратен за ДНК експертиза. Това каза адмирал Емил Ефтимов, началник на отбраната във Варна. Продължава търсенето на черната кутия. Откриването на черната кутия е ключов момент, за да се анализират причините, довели до инцидента, каза още Ефтимов.

Надпреварваме се с времето. Морската среда е агресивна, а продължителният престой на черната кутия във водата не е желателен, каза командирът на ВМС контраадмирам Кирил Михайлов.

Военноморските сили продължават и днес дейностите по издирването на падналия МиГ-29 в Черно море. Самолетът, пилотиран от майор Валентин Терзиев от състава на авиобаза Граф Игнатиево, изгуби радиовръзка и изчезна от радарите на 9 юни в 00:45 ч. при изпълнение на тренировъчен полет за стрелба по въздушна цел.

Репортаж на Даниела Стойнова:

В издирвателната операция участват екипажите на корветата „Бодри“ и минен ловец „Цибър“, в готовност за използване са водолазен катер и вертолетите „Пантер“. Морското дъно в района на инцидента се обследва със сонар и хидролокатор със страничен обзор. Теренът, който военнослужещите от ВМС обследват, е с размер на 20 квадратни мили.

Представители на специализирани организации и частни фирми, които разполагат с необходимите технологични възможности, са изразили готовност да се включат безвъзмездно в търсенето, каза още началникът на отбраната.

Началникът на отбраната разясни, че подходът ще бъде преносимите средства за търсене да бъдат развърнати на плавателни съдове на Военноморските сили. Ще бъде използван специализиран кораб, който да служи за плаваща координираща платформа в района на търсенето, допълни адмирал Ефтимов.

Иван Иванов-управител на една от фирмите, които притежават хидролокатор и подводен робот заяви, че възможностите на апаратите са да заснемат от 200 до 400 метра дълбочина, а ако останките не бъдат открити, ще се наложат и водолазни спускания.



Действията на минен ловец „Цибър“ са подсилени с оборудване за търсене под вода, предоставено от частна фирма, а цялостната координация и ръководството на процеса по издирване се осъществяват от ВМС. Контраадмирал Кирил Михайлов благодари на организациите и фирмите от морския бизнес, които са изразили желание да подпомогнат дейностите на ВМС. 

Снимки и видео: Румен Сарандев







Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна