Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бетина Жотева - председател на СЕМ, по казуса с БНТ:

СЕМ си е свършил работата, както се изисква по закон

Бетина Жотева
Снимка: Ани Петрова

“От всички мониторинги, които сме правили на каналите на националната телевизия, сме отбелязали една тенденция, която е негативна и тя е липсата на предавания за деца и младежи. Това е заключението на нашия мониторинг и това е тенденция от много време”, казва Бетина Жотева - председател на Съвета за електронни медии. 

Жотева посочи, че непрекъснато се правят мониторинги на БНТ и БНР за изпълнението на условията за индивидуалните лицензи, за отразяването на пандемията, за предизборните кампании, фокусирани наблюдения по различни казуси.

“Смея да твърдя, че нашата система за мониторинг, имам предвид методиката ни за мониторинг, е взаимствана от най-добрите европейски регулатори и тя е точна и навременна. Това, което може да се прочете в заключението на нашите експерти, е качено на сайта.

Да се правят заключения и внушения, всеки може. Всеки вижда това, което иска да види или не вижда това, което не иска да види. Аз имам доверие на нашите експерти и това, което казват, го приемам”, казва Жотева.

Относно отвореното писмо на журналистите от БНТ, в което се иска оставката на СЕМ, Жотева заяви, че е изненадана, че Боряна Пунчева смята, че СЕМ е представител на Парламента.

“Още по-странно е изказването ѝ, че сме политически фигури. Нито един от нас не е политическа фигура. Обвиненията към регулатора са напълно несъстоятелни от гледна точка дали е избран легитимно генералният директор Емил Кошлуков или не е. СЕМ си е свършил работата, както се изисква по закон”, коментира тя.

Бетина Жотева беше категорична, че СЕМ - неговата администрация и членове, са работили по закон, а който иска да проверява, е свободен да го направи. “СЕМ няма такива правомощия и възможности и е свършил това, което трябва по закон”.

Относно излъчената пресконференция на ГЕРБ, заради която беше прекъсната програмата на БНТ, Бетина Жотева заяви,че има 30 експерти, които наблюдават БНТ и ще бъдат информирани за техните наблюдения.

“Членовете на СЕМ не могат да инициират, заповядват или дори да намекват за наблюдения на администрацията. Ние сме съвсем независими”, казва тя.

Чуйте целия разговор на Антония Каменичка и Божидар Янев в звуковия файл.

Повече за отвореното писмо, може да разберете от разговора с Боряна Пунчева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна