Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Местните избори във Финландия са тест за управляващата коалиция

Министър-председателката на Финландия Сана Марин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Финландия провежда местни избори в неделя в първи тест за популярната младата министър-председателка от Социалдемократическата партия Сана Марин.

35-годишната Марин встъпи в длъжност само преди 18 месеца, малко преди избухването на COVID-19 и се радва на висока популярност, но нейната партия изостава в анкетите.

Въпреки популярността ѝ социалдемократите не успяха да привлекат особено млади избиратели. Две опозиционни партии, консервативната Национална коалиционна партия и популистката Финландска партия, са водещи в анкетите.

Гласуването за подновяване на местните съвети в над 300 общини на Финландия се разглежда като катализатор за популярността на партиите, докато те се подготвят за парламентарните избори през 2023 г. Този път залозите са по-високи, тъй като изборите бяха отложени с два месеца поради COVID-19 и заради напрежението в лявоцентристката управляваща коалиция на Марин. През април тя беше близо до колапс, тъй като една от партиите в коалицията - центристката партия Център - заплаши да напусне правителството в спор за разходите. Само упорити преговори спасиха кабинета на Марин от срив, но политически анализатори заявиха, че белезите и идеологическите различия са дълбоки между социалдемократите и центристите.

Основните теми, доминиращи на местните избори, са планираната от правителството социална и здравна реформа в общините, данъчното облагане и последиците от финландската стратегия за излизане от COVID-19, съобщава Евронюз.

От началото на пандемията Финландия е регистрирала малко под 94 000 случая с 964 починали, което е сред най-ниските показатели в Европа. Подобрената ситуация доведе до това правителството на Марин да облекчи някои ограничения и страната се отваря отново.

В столицата Хелзинки най-острият въпрос е кой трябва да стане следващият кмет на града с 630 000 души. Консерваторите се опитват да останат на власт, която държат от десетилетия.

Анкета, поръчана от финландската обществена телевизия YLE, показа в четвъртък, че в национален мащаб Националната коалиционна партия ще събере около 19,6% от гласовете, Финландската партия 18% и Социалдемократите 17% гласове, което е с 1,1 процентни пункта по-ниско от предишни избори.

Една трета от избирателите или около 1,5 милиона души, вече са гласували предварително.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна