Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джонсън се срещна с европейски лидери във връзка с търговията в Северна Ирландия

| обновено на 12.06.21 в 19:26
Борис Джонсън
Снимка: БГНЕС

В периферията на форума на Г-7 в английското графство Корнуол, днес британският премиер Борис Джонсън проведе редица важни двустранни срещи с лидери на ЕС за намаляване на напрежението по прилагането на Прокола за Северна Ирландия след Брекзит.

Европейските лидери поискаха Джонсън да спазва думата си, а Джонсън призова всички към компромис.

Борис Джонсън се срещна с френския президент Еманюел Макрон, с германския канцлер Ангела Меркел, с председателя на Европейската комися Урсула фон дер Лайен и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

ЕС настоява Обединеното кралство да съблюдава подписаните споразумения. Лондон призовава Брюксел за по-прагматичен подход и е готов да ги наруши в името за запазването на цялостта на кралството, както се агументира.

Протоколът предвижда проверки на стоките, преминаващи от останалата част от Обединеното кралство през Ирландско море към Северна Ирландия. Британците обаче искат да няма проверки и едностранно отлагат прилагането на Протокола.

Според наличната информация от Корнуол, след разговорите няма особен напредък или пък промяна в позициите на двете страни в спора. Говорител на Джонсън каза, че европейските лидери са се съгласили да продължават да разговарят за намиране на решение. Урсула фон дер Лайен бе цитирана да казва след срещата: „Ние искаме възможно най-добри отношения с Обединеното кралство. Двете страни трябва да приложат, това, за което се договориха. ЕС е абсолютно единeн в тази си позиция“.

Търди се, че Макрон е казал на Джонсън, че има нужда от рестартиране на френско-британските отношения. От Даунинг стрийт отрекоха информациите, че Протоколът за Северна Ирландия хвърля сянка върху усилията на Джонсън, като домакин на срещата на Г-7, да постигне глобални споразумения за ваксините за Covid-19 и климатичните промени.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна