Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гостуване на филхармония „Пионер“ във Виена

Снимка: @WiederinWien

През ноември ще се състои дългоочакваният концерт на филхармония „Пионер“ в австрийската столица. Проектът „Отново във Виена“ вече е на финалната права. Беше отворена сметка за финансиране на проекта. Д-р Александър Александров заяви, че парите вече са събрани и остават някои допълнителни уточнения. Така на 16 ноември в залата на Виенските момчета по покана на сдружение „Културен следобед" и на 17 ноември в Миноритенкирхе от 19 часа ще бъдат двата концерта, като за втория входът е свободен. Готов е и плакатът.

Предстои да бъде издадена пощенска марка, която ще бъде тържествено верифицирана в централата на австрийските пощи. На малкото тържество Леонард Лееб ще изсвири на тромпет „Химн на пощите“. Ще има и специално вино, разбира се със специален етикет за събитието. Поканен е проф. Любей, който ще направи запис на двата концерта и ще подготви издаването на компакт диск. Гостите ще бъдат специално обгрижени от различни виенски фирми, що се отнася до осигуряване на храната им.

Интересна е идеята по време на паузите на концертите да се излъчват съвременни анимационни филма, за което се водят разговори с международния фестивал за анимация във Варна.

Програмата на оркестъра, изпълнена през 1959 година във Виена - Музикферайн.
Освен концертите младите музиканти от състава ще вземат участие във „Виенски музикален семинар“ организиран със съдействието на Виенския университет за музика и сценични изкуства в зала „Йозеф Хайдн“ на тема „От барока до модерното“.

В концерта на 17 ноември ще участва петнадесет членен състав на оркестър от „Лаборатория за таланти“. През лятото децата от този състав ще бъдат на лагер в Кранево, като се предвижда там да репетират заедно с оркестъра на БНР. Ще бъде включено и изпълнение на „Що ми е мило и драго“ от Петко Стайнов, което ще направи ансамбъл „Ортодокс“, за да бъде отбелязана 125-годишнината на акад. Петко Стайнов. В програмата на концерта е включена още негова музика.

В звуковия файл чуйте разказа на д-р Александър Александров – основател на сдружение „Лилавия лебед“.

Снимките са предоставени от д-р Александър Александров.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна