Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лагард от ЕЦБ: Европейската икономика ще достигне нивата от преди пандемия в началото на 2022 г.

Председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард заяви в понеделник, че очаква европейската икономика да се върне на предпандемичните си нива през първото тримесечие на 2022 г., след като по-ранните прогнози  на ЕЦБ за очаквания за растеж бяха повишени на последното заседание на банката.

В интервю за електронното издание "Политико" (Politico) Лагард отбеляза, че фазата на възстановяване е започнала, като икономическата перспектива "се е насочила в правилната посока" и сега централната банка се фокусира върху нейното укрепване. Тя добавя, че икономическото възстановяване трябва да бъде "твърдо, стабилно и устойчиво".

Кристин Лагард също така повтори по-ранните си коментари относно Пандемичната програма за спешни покупки на активи (PEPP) след заседанието на ЕЦБ от миналата седмица, като заяви, че е твърде рано да се говори за нейното прекратяване, но има "голяма гъвкавост" при запазването й след определената крайна дата на 31-ви март 2022 година.

Шефът на ЕЦБ коментира и Фонда за възстановяване на Европейския съюз, като отбеляза, че авансовото предоставяне преди края на годината на 13% от заложените в него средства на отделните страните членки е "много, много силна промяна". Тя обаче предупреди, че зависи от самите държави да изпълнят плана изцяло и че ако го направят, това може "наистина да преобрази бъдещето на Европа".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!