Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фед може да повиши американските лихви по-рано от очакваното

Федералният резерв може да реши да повиши лихвените проценти в САЩ по-рано от очакваното, съобщи в понеделник "Уолстрийт джърнъл".

Според финансовото издание новите прогнози, които се очаква да бъдат оповестени в сряда след редовното заседание на  Фед, могат да покажат, че повече членове на централната банка очакват повишаване на федералната фондова лихва  през 2022 или 2023 г. с оглед на по-бързото и по-скорошно от очакваното нарастване на инфлацията в САЩ.

Освен това осъвременената макропрогноза на Фед вероятно ще покаже и по-бърз икономически растеж през тази година спрямо очакванията през март за експанзия от 6,5 на сто.

Когато става въпрос за намаляване на ежемесечната покупка на държавни и ипотечни облигации от страна на Фед, "Уолстрийт джърнъл" прогнозира, че намаляването на тази програма, известна като "количествени улеснения", ще започне към края на тази или началото на следващата година. Финансово издание също така напомня, че при  предишните случаи, когато Фед започваше да затяга (да ограничава) своите програми за изкупуване на облигации, американската централна банка правеше това преди да започне повишаване на лихвите.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени