Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НАТО: Русия е растяща заплаха, Китай - системно предизвикателство

Договорено е увеличаване на бюджета на НАТО

| обновено на 14.06.21 в 20:55
Снимка: Прессекретариат на държавния глава

Държавните и правителствени ръководители на 30-те страни членки НАТО се обявиха за укрепване на колективните отбранителни способности срещу "всички заплахи, от всички страни".

От комюникето на еднодневната среща на върха в Брюксел става ясно, че Русия продължава да е най-голяма заплаха за НАТО. За първи път обаче западният военен алианс призна за опасност и растящата военна мощ на Китай.

Срещата започна с важна декларация от президента на Съединените щати Джо Байдън, който за разлика от предшественика си Доналд Тръмп, даде ясно да се разбере, че НАТО е важна за американските интереси организация и че Вашингтон няма да се поколебае да защити Европа, също както европейските съюзници помогнаха във войната срещу терора след нападенията на 11 септември 2001-а:

„Непрекъснато припомням на американците, че когато Америка беше нападната за първи път след Втората световна война, НАТО се притече на помощ. НАТО се притече на помощ! Те спазиха член пети. Сега искам цяла Европа да знае, че може да разчита на Съединените щати“.

"Свещено" нарече Байдън задължението за взаимна помощ при задействане на член 5 от Северноатлантическия договор.

Затова и германският канцлер Ангела Меркел реагира позитивно:

„В общи линии това беше важна среща на върха на НАТО, която дава ясен мандат за нова стратегическа концепция и която, според мен, отбеляза едно ново начало“.

Съюзниците предупредиха руския президент Владимир Путин, с когото Байдън ще се срещне в сряда в Женева, че нормализиране на отношенията не може да има преди Москва да прекрати зловредните си действия спрямо Запада. НАТО настоява Русия да изтегли военните си части от териториите на Украйна, Грузия и Молдова.

Вратите на Алианса остават отворени за всички европейски демокрации - се казва в декларацията от Брюксел.

А за "системното предизвикателство" Китай се посочва, че бързо увеличава ядрения си арсенал и модернизира въоръжените си сили и си сътрудничи в това отношение с Русия:

„Китай не е наш противник, наш враг. Без Китай не можем да противодействаме на измененията на климата или да контролираме въоръжението, но без съмнение Китай е икономическо, политическо и военно предизвикателство“, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. 

Алиансът все пак не изключва конструктивен диалог с Пекин.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна