Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Без централизирани доставки на дезинфектанти и лични предпазни средства за изборите

Снимка: Pixabay

На извънредните парламентарни избори на 11 юли няма да има централизирани доставки от държавата на дезинфектанти и лични предпазни средства. Всяка община сама ще си ги осигурява, а за Районните избирателни комисии покупките ще бъдат направени от областните управители.  

Един месец здравният министър д-р Стойчо Кацаров не даде отговор на въпросите на БНР по каква процедура и по какви критерии Министерството на здравеопазването ще осигури противоепидемичните мерки – доставка на дезинфектанти и лични предпазни средства, за парламентарните избори на 11 юли и какъв е финансовият ресурс за това. 

Днес стана ясно, че на 7 юни главният секретар на Министерски съвет е изпратил писма до областните управители, с които ги уведомява, че доставките ще бъдат извършвани от самите общини, съобщи областният управител на Велико Търново Георги Гугучков: 

„И на 9-и юни парите са получени в общините“. 

За 10-е общини във Великотърновска област за противоепидемичните мерки на изборите са преведени 66 000 лева и още 5 000 лева в областната управа за РИК. На този етап не е ясно какво ще трябва да се купи и по какъв начин: 

„Все още не е пристигнал здравният протокол, не е готов, където ще бъде описано какво трябва да се осигури“. 

За да не се стигне до ситуацията на 4 април, когато изборните комисии в цялата страна получиха дезинфектант за ръце, чието съдържание не отговаряше на изписаното на етикета, както доказа разследване на БНР, сега ще има ново изискване към дезинфектантите, поясни Гугучков: 

„Този продукт трябва да бъде съпроводен с декларация за съответствие. Тя е съпроводена с информационен лист. Там са указани какви продукти вътре са вложени“. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!