Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радев предложи на НАТО съвместно производство на военно оборудвнане

Идеята може да се реализира в два проекта

Идеята на президента Румен Радев всички страни-членки на НАТО заедно да разработват и произвеждат високо ефективно военно оборудване е залегнала в новата стратегическа концепция на НАТО, съобщи той след срещата на върха. 

"Високо развитите страни, които произвеждат такова оборудване, влагат 2-та процента в своите  икономики и ги развиват още, докато други като България с ограничени възможности даваме тези средства за икономиките и социалните системи на тези страни", каза президентът. Той уточни, че неговата идея може да се реализира в два проекта:

"Първият е гражданско-военен орган за стимулиране на иновациите в отбраната. Той ще сближава научно-изследователски центрове на съюзниците, а също така ще се осъществява помощ за трансфер на технологии и ще се сближават по-тясно академичният и частният сектор с особен акцент върху стартъпите. Знаете какво значение имат те за България. Вторият важен проект е създаването на финансов фонд за иновации".

Според държавния глава двата проекта ще позволят по-активно участие на нашата военно-промишлена индустрия и наука, на академичните страни и частния сектор. Президентът е разговарял с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг за възможността представители на тези органи да посетят България, след като  бъдат структурирани, така че страната ни да се интегрира по-пълноценно в тези проекти. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!