Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МРРБ си връща средства, платени авансово от "Автомагистрали"

Снимка: архив

МРРБ е предприело действия по обезпечаване връщането на средствата, които са платени авансово от държавната фирма "Автомагистрали" за строителство на пътни отсечки. Това става ясно от отговора на министър Виолета Комитова до изпълнителния директор на фирмата Стоян Беличев, който отказа да освободи длъжността до вписването на нов борд и директор в Търговския регистър.

В отворени писма освободеният изпълнителен директор Стоян Беличев предупреждава, че забраната за извършване на каквито и да е плащания ще доведе до блокиране на търговската дейност на дружеството:

"Спирането на плащанията ще доведе до невъзможност за изпълнение на сключените от "Автомагистрали" ЕАД договори, включително и тези по обществени поръчки, по които договори дружеството има задължението да извършва текущ ремонт и поддържане на автомагистралите".

Според Беличев дружеството ще бъде в невъзможност за плаща в срок за дейности, предмет на договорни отношения, а просрочването ще доведе до санкции и заплащане на огромни по размер неустойки.

От своя страна министър Виолета Комитова припомня проверката с резултат, че екипът на държавната компания е извършил плащания към частни фирми в размер на 1 млрд. и 800 000 лв. без защита на държавния интерес за построяването на магистрала "Хемус".

"Действията на ведомството са съобразно изискванията на търговското законодателство и ще бъде изискано пълно обезпечаване на предплатените суми. Ще се заплаща само извършена строително-монтажна работа, безпристрастно спрямо реалните резултати на строителите", пише в отговора си министър Комитова.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!