Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На срещата на върха ЕС - СAЩ в Брюксел Шарл Мишел посочи, че:

ЕС и САЩ: Намерението ни е е да се ваксинира 2/3 от населението в света до края на 2022-ра

| обновено на 15.06.21 в 18:02
Председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен с американския президент Джо Байдън.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

ЕС и Съединените щати се договориха да замразят за 5 години двустранните мита, които бяха наложени заради търговския спор за самолетите "Еърбъс" и "Боинг"Това беше съобщено след срещата между американския президент Джо Байдън и  председателите на Европейските съвет и Комисия Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен в Брюксел.

Фон дер Лайен определи постигнатия "пробив" като споразумение, което наистина отваря нова глава в отношенията между Съюза и Съединените щати.

С постигнатото споразумение Евросъюзът и Съединените щати замразяват мита в общ размер от 11,5 млрд. долара. Спорът особено се изостри по време на администрацията на американския президент Доналд Тръмп.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен подчерта:

„Споразумението, което постигнахме сега, наистина отваря нова глава в нашите отношения, защото се придвижихме от съдебния спор към сътрудничеството в самолетостроенето и това след спор, продължил почти 20 години. Това е най-дългият търговски спор в историята на Световната търговска организация“.

По въпроса за митата върху алуминия и стоманата Фон дер Лайен съобщи, че ЕС се е съгласил да замрази своите контрамерки за 6 месеца.

Двете страни са се разбрали да създадат Съвет за търговия и технологии в рамките на реформите, необходими в Световната търговска организация.

Друга тема на вниманието на лидерите бе пандемията от Covid-19. Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви:

„Искаме да изпратим Covid-19 в историческите книги. И за това има само един начин - международното сътрудничество. И ние трябва да постигнем това, като гарантираме, че хората по света имат достъп до ваксини. Целта ни е ясна - ние искаме да ваксинираме поне 2/3 от населението в глобален мащаб до края на 2022 година.

Като начини, по които това може да стане, Мишел посочи износа на ваксини, глобалния механизъм за тяхното споделяне КОВАКС, дарения и производствен капацитет. Лидерите не споменаха варианта за премахване на патентите върху тях.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен определи отношенията на ЕС с Русия в момента като "движещи се по негативна спирала" и добави:

„Бихме искали да превърнем това в по-предвидими отношения. Ясно заявяваме, че за тази цел има два подхода - първо, категоричен отпор на всичко, което е в нарушение на международното право, на човешките права, второ, сдържане на опитите на Русия да ни подкопава и трето, да работим заедно там, където е възможно - например, по въпросите на общественото здраве и запазването на контактите между хората, когато става дума за тях“. 

Фон дер Лайен, Байдън и Мишел в Брюксел -  15 юни 2021 г.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна