Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франция глоби ИКЕА с един милион евро за шпиониране на персонала

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Наказателният съд във Версай реши във вторник, че френският филиал на голямата верига магазини за мебели ИКЕА (IKEA) е виновна за организирането на широка шпионска операция срещу нейни служители във Франция, налагайки глоба от 1 млн. евро (около 1,2 млн. долара).

IKEA беше обвинена, че използва частни детективи, фалшиви служители и измамни методи за събиране на информация за персонала, включително за техните банкови сметки.

Бившият главен изпълнителен директор на IKEA Жан Луи Байо, който беше начело на компанията между 1996 и 2002 г., беше признат за виновен и получи двугодишна присъда затвор заедно с глоба от 50 000 евро. Той обаче отрича всякакви твърдения за даване на указания относно вътрешното шпиониране и планира да обжалва в съда.

Дъщерната компания на шведския мебелен гигант беше призната за виновна за нелегално присвояване на лични данни и шпионаж на персонала, включително чрез частни детективи. На подсъдимата скамейка бяха 15 души, от които четирима полицаи, предавали поверителна информация от полицейска база данни. Ръководството е следило  съдебните досиета на служителите, но и  имуществото им и жизнения им стандарт, като нелегалните разследвания са стрували над 60000 евро годишно.

Сред осъдените е и бившият финансов директор на филиала, който е  признал пред съда за масовия шпионаж. Присъдите обаче са по-ниски от исканите от прокуратурата. Всички ищци по делото ще бъдат обезщетени.

Скандалът избухна още през 2012 г. след сигнали във вестниците "Медиапарт" и "Канал аншене". Оттогава ръководството на ИКЕА и етичният кодекс се смениха.

"IKEA Retail France категорично осъди практиките, извини се и приложи основен план за действие, за да предотврати това да се повтори", заяви групата Ingka, която притежава повечето магазини на IKEA в световен мащаб.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!