Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джо Байдън и Владимир Путин се срещат в Женева

| обновено на 16.06.21 в 03:27
Джо Байдън (вляво) и Владимир Путин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Русия Владимир Путин пристига в Женева за среща с американския си колега Джо Байдън. 

В интервю за телевизия "Русия 24" президентът Путин заяви, че очаква възобновяване на руско-американския диалог по въпросите от взаимен интерес като стратегическата стабилност, регионалните конфликти, екологията и икономиката:

"Има за какво да говорим, имаме общи теми. Ако след срещата създадем механизми за работа по всички тези направления, струва ми се, че това вече би било добре и бихме могли да кажем, че срещата не е била напразна."

Програмният директор на международния дискусионен клуб "Валдай" Иван Тимофеев прогнозира за БНР, че срещата в Женева има всички шансове да стане по-успешна от преговорите на Владимир Путин с Доналд Тръмп в Хелзинки през 2018г. 

"Сега Байдън има по-широко поле за маневриране. Путин и Тръмп можеха да имат риторични успехи по време на срещата си, но реализирането на тази риторика на практика беше невъзможно. Разговорът между Путин и Байдън може да е труден, но ако Байдън поеме някакви ангажименти, има възможност да ги изпълни на практика. Нашият президент също разполага с такива възможности."

Според официални лица от Белия дом сред разискваните теми по време на срещата между Путин и Байдън ще бъдат кибератаките и спазването на човешките права.

Администрацията подходи много внимателно относно разговорите, като даде да се разбере, че не трябва да се очакват конкретни решения. За Вашингтон срещата е възможност американският президент да изрази притесненията си, да  бъдат очертани сферите, по които може да работи съвместно с колегата си от Русия и в крайна сметка да се постави началото на диалог между двете страни. 

Съпартийци на Джо Байдън искат да видят смяна на курса, поет от предшественика му Доналд Тръмп. Лидерът на Сената - демократът Чък Шумър -  заяви, че очаква Байдън да подходи по-твърдо спрямо руския лидер. Шумър също за пореден път обвини Тръмп, че си е затворил очите пред действията на Путин и поиска сегашния президент да потърси отговорност, като изрази надежда, че това ще стане. 

Критиците на Байдън, сред които някои републианци, определят политиката му спрямо Русия като "слаба" и дават за пример отмяната на санкции, свързани с изграждането на газопровода "Северен поток - 2". 

Около 4-5 часа са предвидени за разговорите между президентите на Русия и Съединените щати Владимир Путин и Джо Байдън в Женева, но реалната им продължителност ще зависи от настройката на лидерите и хода на дискусиите, пише ТАСС, като се позовава на помощника на руския държавен глава Юрий Ушаков. 

Ушаков заяви, че Путин ще се срещне за кратко първо с колегата си от Швейцария Ги Пармелен, а след това и с Джо Байдън. Разговорите ще започнат в тесен кръг, в присъствието единствено на външните министри на двете страни Сергей Лавров и Антъни Блинкън, а по-късно дискусията ще продължи и в разширен състав. Представител на американската администрация поясни, че не се предвижда работен обяд. 

След края на срещата двамата президенти ще дадат отделни пресконференции.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!