Eмисия новини
от 22.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Аркади Шарков:

Премахването на лимитите в болниците е стъпка в правилната посока, но поражда въпроси

Аркади Шарков
Снимка: БГНЕС

Служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров предложи промени в модела на здравната система. Според него трябва да отпаднат ограниченията, които НЗОК налага на болниците, а лечението на различни заболявания да бъде заплащано по-справедливо.

След среща с ръководствата на Здравната каса и Лекарския съюз Кацаров обяви, че започват преговори за промени в Националния рамков договор.

Кацаров ще настоява да отпаднат лимитите за регистрация в болничните заведения. Той настоя и за промяна на цените на медицински дейности, тъй като повечето от тях са формирани на лобистки принципи. Той изрази още мнение, че дейностите трябва да имат цени, отговарящи в максимална степен на стойността, търсенето и предлагането на всяка конкретна медицинска услуга.

Наред с промяната в цените ще се работи и в посока въвеждане на коефициенти.

В Министерство на здравеопазването се проведе среща между министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, ръководствата на Националната здравноосигурителна каса и на Българския лекарски съюз.

Темата коментира в “Нашият ден“ Аркади Шарков,  икономиста в областта на здравеопазването и управител на столична болница.

“Нека не забравяме, че лимитите бяха поставяне назад в годините с една единствена цел - да се осигури предпазване на бюджета на НЗОК от преразход.

Но впоследствие всяка една от надлимитните дейности, която не беше изплатена беше обжалвана в съда и се наложи да бъде изплащана в годините напред.

Това е една съвсем рестриктивна мярка, чисто фискална, която единствено и само забавя плащания, но съответно и ощетява лечебните заведения, които нямат друг избор, когато се налага да лекуват, защото те нямат право да не лекуват пациент.

Трябва да го лекуват, но за това нямат право да получават заплащането. Тук се получава така, че си задължен да лекуваш, но ведомството няма да се разплати за теб.

Тъй че това е стъпка в правилната посока, но тук има съответния казус, който се появи – бюджетът тази година на Касата към момента е стабилен и всяка една такава промяна, която не е достатъчно добре изчислена от страна на Касата по отношение на разплащанията с лечебните заведения, може да доведе и до преразход.

Нека не забравяме, че Касата все още продължава да изплаща тези 85%, които са от съответните лимити за предходната година на лечебните заведения. Ако лимитите бъдат премахнати на каква база ще бъдат изплащани тези пари и дали ще продължат да бъдат изплащани до края на годината? Имаше обсъждания и те да отпаднат.

Много сериозни въпроси изникват около премахването на лимитите, което е стъпка в правилната посока.

Нещо, което трябваше да бъде направено преди години. И нещо, което можеше единствено и само да освободи малко ситуацията с недостига на финансиране за лечение, както и със ситуацията със заплащането на специалистите в тези лечебни заведения.

Стъпката е в правилната посока, но проблемна откъм аспектите, които изброих.

Решенията

Топката е прехвърлена към НЗОК. От там трябва да кажат какво може да се направи до края на годината, дали могат да бъдат премахнати лимитите и на каква цена.

Чуйте Аркади Шарков в звуковия файл.


Снимки: БГНЕС
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.