Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Испания включи децата над 12 години в стратегията си за Covid ваксинация

Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Испанското министерство на здравеопазването и автономните региони актуализираха стратегията на правителството за ваксинация срещу Covid-19, като включиха в нея децата над 12-годишна възраст. Това стана възможно, след като в края на месец май ваксината на „Пфайзер“ бе официално одобрена за тази възрастова група.

Комисията по обществено здраве, в която участват представители на централното и регионалните правителства, включи в националната стратегия три нови възрастови групи, които ще подлежат на ваксиниране.

Първата е за хората между 30 и 39 години, втората е за тези между 20 и 29 и третата е подрастващите между 12 и 19.

Въпреки че в момента в цялата страна се ваксинират хората между 40 и 49 години, Комисията даде разрешение по преценка на автономните региони ваксинирането на отделните възрастови групи да се препокрива, поддържайки низходящия възрастов ред.

Това се прави заради наличието на голямо количество ваксини и за да се улесни организацията през лятото, когато много от хората ще бъдат на почивки и няма да могат стриктно да спазят реда си за ваксиниране.

За да не се губи време, ще бъдат ваксинирани и по-млади, които в момента се отзоват. Децата над 12 години, които са рискови и с патологии няма да има нужда да изчакват реда си по възраст, а ще бъдат ваксинирани с предимство.

Ще се актуализира и „Стратегията за ранно откриване, наблюдение и контрол на Covid-19“, която ще бъде гласувана на следващото заседание.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна