Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна срещата на Байдън и Путин в Женева

Владимир Путин и Джо Байдън пред вила „Ла Гранж“ в Женева.
Снимка: Ройтерс

Руският президент Владимир Путин и американският държавен глава Джо Байдън вече са във вила „Ла Гранж” в Женева, съобщават световните медии. Започват официалните разговори между двамата държавници.

Двамата президенти си направиха обща снимка и се ръкуваха преди началото на първата си официална среща.

Байдън каза, че „среща лице в лице винаги е по-добре“ и допълни, че двамата ще се опитат да очертаят сферите на двустранно сътрудничество и взаимни интереси. Путин от своя страна изрази надежда за продуктивна среща.

На разговорите присъстват и първите дипломати на Москва и Вашингтон Сергей Лавров и Антъни Блинкън.

Байдън и Путин бяха приветствани от швейцарския президент Ги Пармелен пред вилата на Женевското езеро, където се провеждат разговорите.

Срещата, на която присъстват и първите дипломати на двете страни, се провежда на фона на най-силното напрежение между Москва и Вашингтон от години.

В центъра на разговорите се очаква да бъдат кибератаките, намесата в изборите, човешките права, международните конфликти и споразуменията за ограничаване на арсенала.

Би Би Си разказва какъв е дневният ред на двамата лидери в Женева и какво може да се очаква след срещата:

Байдън прави първото си турне из Европа като президент на САЩ. Той отлетя за Женева след срещата на върха на НАТО в Брюксел, а преди това беше на преговорите на Г-7 във Великобритания.

За Путин пътуването до Женева е първото чуждестранно посещение през последната година и половина. Той отлетя за Йерусалим през януари 2020 г., след което, поради пандемията, премина към видео срещи.

Преди Байдън, в продължение на над 20 години лидерство в Русия, Путин преговаря с четирима американски президенти - Бил Клинтън, Джордж Буш, Барак Обама и Доналд Тръмп.

Срещата между Путин и Байдън ще се състои във време, когато според самите президенти отношенията между Русия и САЩ са в най-лошото си положение след Студената война.

През последните години Москва и Вашингтон многократно обявяват взаимно експулсиране на дипломати, закриване на консулства и конфискация на дипломатическо имущество.

През последните шест месеца Съединените щати наложиха два пъти санкции срещу руските служители: изгониха дипломати и включихме в черния списък високопоставени служители. Причината бяха обвинения в намеса в президентските избори в САЩ, кибератака срещу Solar Winds, отравяне и арест на опозиционния лидер Алексей Навални.

На 17 март Байдън, в интервю за ABC, отговори положително, дали смята, че Путин е "убиец", което предизвика възмущение в Кремъл.

Джо Байдън и Владимир Путин се ръкуват преди срещата си във вила La Grange, в Женева, 16 юни 2021 г.

С какво пристига в Женева Байдън

В навечерието на срещата Байдън каза, че Русия и САЩ имат потенциал за сътрудничество, но има "червени линии".

"Ще заявя ясно на президента Путин, че има области, в които можем да си сътрудничим, ако той реши да сътрудничи, и ако той не сътрудничи и не се държи както преди, ще отговорим на това", каза той на пресконференция след срещата на върха на НАТО в Брюксел.

В същото време президентът на САЩ отбеляза, че смята Путин за достоен съперник: „Срещал съм Путин, той е умен и твърд“.

Няколко седмици след обявяването на срещата между президентите на Русия и САЩ, помощниците на Путин и Байдън, външните министерства на двете страни, както и кураторите по въпросите на сигурността (Сергей Лавров, Антъни Блинкен, Николай Патрушев и Джейкъб Съливан) проведоха интензивна дискусия, договаряйки формата на срещата и преговорите. Това каза руски дипломат, който поиска анонимност, посочва пред Би Би Си, цитирана от БГНЕС.

Не беше лесно да се договори програма за преговори, призна Юрий Ушаков, помощникът на Путин по международните въпроси, в разговор с репортери в навечерието на срещата.

Срещата е от няколко части и ще отнеме четири до пет часа, прогнозира във вторник прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков. Путин и Байдън ще разговарят в тесен и разширен формат с „почивка за чай и кафе“, каза Ушаков.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!