Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Собствениците на „Ефбет“: Несправедливо сме в списъка на свързаните със санкционираните

Собствениците на „Ефбет“ са внесли документи в ДАНС, НАП, Министерството на финансите и Министерския съвет заради включването им в списъка на лицата, свързани със санкционираните по глобалния пакт „Магнитски“ българи, сред които е и Васил Божков. Братята Цветомир и Боян и баща им Стефан Найденови имаха общ бизнес с Божков, но след това именно те подадоха сигнал, че в компаниите му се прилага неправомерно образуване на таксите към Комисията по хазарта.

В писмото си до медиите Цветомир, Боян и Стефан Найденови заявяват, че са попаднали, „несправедливо в този списък, тъй като от март миналата година не са съдружници, управители или членове на управителни органи“.

Те уточняват, че гадаят дали са включени в списъка заради формулировката за петгодишната давност на отношенията, но допълват, че в списъка не попадат лица, които са имали по-скорошни бизнес отношения със санкционирания по „Магнитски“ Васил Божков.

Найденови припомнят също така, че именно те са спомогнали за разкриването на неправомерното облагане, характерно за бизнеса му.

„Включването ни в този списък е тревожен сигнал за върховенството на закона в страната и дава много опасна обратна връзка към надигащото се гражданско общество. Че достойното отстояване на гражданската позиция и действията срещу корупцията и беззаконието могат да се обърнат във вреда на хората, които са предприели действията в тази посока“, пишат Найденови.

„Борбата ни е не само за изчистване на нашите имена и репутация. Това са действия за отстояването на принципите на гражданското общество в България“, се казва още в позицията им.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени