Eмисия новини
от 22.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Доц. Мангъров: Да се раздели заплащането на медицинския труд от стойността на лечението

Инфекционистът критикува предложените от служебния здравен министър реформи в сектора на здравеопазването

Доц. Атанас Мангъров
Снимка: БГНЕС

Инфекционистът доц. Атанас Мангъров критикува предложените от служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров реформи в сектора. Според него отпадането на лимитите би довело до злоупотреби и дори би заплашило съществуването на Националната здравноосигурителна каса:

"Ние ще се върнем обратно в 2015-та година, когато тези лимити бяха въведени поради масово източване на Касата най-вече от страна на паразитни здравни заведения. Тези лимити тогава бяха въведени, защото всички се втурнаха, както се казва на жаргон, да "бичат клинични пътеки" и Касата беше на път да фалира".

На пресконференция днес доц. Мангъров препоръча да се раздели заплащането на медицинския труд от стойността на лечението, а възнагражденията да се определя от квалификацията и натовареността. Целта е да се избегнат диспропорциите в заплащането на различни специалности:

"Да се определи от колко лечебни заведения нашата държава има нужда, от колко лекари в тях, сестри и санитари има нужда. На тях да се осигурява достойно възнаграждение и те да бъдат задължени да се натоварват максимално".

Инфекционистът отново критикува прилаганите противоепидемични мерки срещу коронавирус и призова да не се дискриминират хората на база това дали са  ваксинирани, или не, нито пък да бъдат принуждавани да се ваксинират.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.