Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойко Борисов се срещна със Зоран Заев

Бойко Борисов и Зоран Заев в централата на ГЕРБ в София.
Снимка: ФБ на Бойко Борисов

Бившият премиер Бойко Борисов се срещна с премиера на Северна Македония Зоран Заев и с част от водената от него делегация, в която е  вицепремиерът по европейските въпроси Никола Димитров. Срещата беше излъчвана в социалната мрежа Фейсбук.

Борисов изрази резерви за предстоящите разговори на Заев с президента Румен Радев и служебния премиер Стефан Янев, като прогнозира, че в официалната българска позиция ще има бягство от отговорност за еврочленството на Северна Македония: 

„Те ще те забият, аз съм сигурен. Нищо няма да излезе от днешната ви среща. Точно мога да ти кажа какво ще ви кажат: Без парламент, по-нататък… Просто целта ще бъде да минат „Трите морета“, инициативата, да може да дойдат по-високи гости от Америка.

А сегашното служебно правителство има всички права и може да преговаря с вас, да подпише нов договор, ако нашият не им харесва, но те ще избягат от отговорност… В същото време лъжат евроатлантическите партньори, че са „за“ Северна Македония да влезе в Европейския съюз“.

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев изтъкна заслугата на бившия премиер Борисов и бившия външен министър Екатерина Захариева за европерспективата пред Северна Македония:

„Мога само да потвърдя, че ако не беше правителството на Бойко Борисов, Екатерина, всичките заедно, ние можехме само да мечтаем, а днес говорим за междуправителствена конференция за Европейския съюз“

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев е на официална визита у нас, по време на която ще се срещне с държавния глава Румен Радев и с служебния премиер Стефан Янев.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени