Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България е 53-та сред 64 страни в Годишника на световната конкурентоспособност за 2021 г.

Снимка: архив БНР

България се нареди на 53-то място от 64 страни в Годишника на световната конкурентоспособност за 2021 година.

Според изследването на Института за развитие на управлението в Швейцария през последните 12 години българската икономика продължава да расте, но със сравнително ниски темпове и все още е далеч от пълния си потенциал.

Тази година страната ни бележи спад с пет позиции в световната класация за конкурентоспособност в сравнение с 2020-а и с 15 позиции в сравнение с 2009 година, когато България заема 38-о място.

Така българската икономика остава сред най-неконкурентоспособните в Европа, но по-притеснителен е фактът, че дългосрочните фактори на конкурентоспособност продължават да са в застой. А възможността за осъществяване на реформи и бърз икономически напредък се ограничава допълнително.

Според доклада основните предизвикателства и слабости пред конкурентоспособността са политическата нестабилност и бавният темп на ваксинация срещу Covid-19, ограниченият достъп до електронно управление, бавният енергиен преход и високите енергийни разходи на бизнеса, изоставащото качество на университетското образование, ниските разходи за научно-изследователска и развойна дейност.

И още - траен остава и проблемът с корупцията, прогнозира се спад на заетостта и доходите.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна