Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Концерт и филм в чест на маестро Кирил Дончев днес в Бургас

Снимка: Община Бургас

Концерт и филм, в чест на 85-та годишнина на родения в Бургас маестро Кирил Дончев предстоят днес. Премиерата на филма „Последният Дон Кихот“ пред бургаска публика ще се случи на 18 юни, от 18.00 часа в залата на Кукления театър. Входът е свободен.

Продукцията се реализира с финансовата подкрепа на Община Бургас по програмата за съфинансиране на културни проекти. Лентата е посветена на 85-годишнината на композитора и отбелязването на 60 години от неговата творческа дейност.

Във филма участват цялата фамилия Дончеви, а така също и имена от най-близкото творческо и приятелско обкръжение на твореца.

Програмата ще започне с концерт „Кирил Дончев зад кулисите”, посветен на театралната и филмовата музика. „Това са малки песни, малки балади от различни постановки. Смятам да се завъртя около постановките на Шекспир, защото доста неща е казал, които ще бъдат важни не само днес, но и в бъдеще“, обясни той.

Роденият и работил в Бургас маестро Кирил Дончев е едно от големите имена на нашата театрална, филмова и музикална история. Композиторът продължава да работи активно и до момента, което е без прецедент сред творците на тази възраст.

Събитието е част от празничната програма, с която Сдружение „Общество за духовни изяви“ ще отбележи своята 20-годишна активна културна дейност.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна