Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Испанският премиер се ваксинира срещу Covid-19

Снимка: Ройтерс

Испанският министър-председател Педро Санчес беше ваксиниран срещу Covid-19 в Университетската болница Пуерта де Йеро в Мадрид. Това е първата доза, която е поставена на 49- годишния премиер, тъй като според Плана на правителството за ваксинация се спазва строг низходящ ред по възраст.

След скандала с двете сестри на крал Фелипе Шести, които са се ваксинирали по време на посещение при баща си, бившият крал Хуан Карлос в Абу Даби, лично премиерът Педро Санчес призова за стриктно спазване на определения по възраст План на правителството за ваксиниране. В момента в цялата страна се ваксинират с първа доза хората между 40 и 49 годишна възраст, което е дало право и на премиера да получи първата си доза от ваксина срещу Covid-19. Веднага след това Санчес написа в своя акаунт в Туитър:

„Ваксините спасяват животи и ни показват пътя към възстановяване. Те са нашият хоризонт на надеждата“.

Той не уточнява с каква ваксина се е имунизирал.

Досега с първа доза в Испания са близо 48 % от населението, а с пълна ваксинация - 30 на 100. Заболеваемостта продължава да пада и вече е 98 случая на 100 000 жители, а от 26 юни се очаква да отпадне и задължителното носене на маски на открити обществени места.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени