Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тихомир Безлов: Законът "Магнитски" може да изтрие до 50% от приходите на някои клубове

Тихомир Безлов
Снимка: архив БНР

Санкциите по закона Магнитски, които обхващат и свързаните лица, може да изтрият до 40 – 50 процента от приходите на някои наши футболни клубове и ще засегнат сериозно рекламния пазар в този спорт.

Това прогнозира в интервю за БНР Тихомир Безлов, старши анализатор в Центъра за изследване на демокрацията.

„Все още има неяснота какви ще са последствията и ограниченията за компаниите, като например спонсора на футболната Първа лига и на ЦСКА 1948, защото не е ясно какво точно ще реши финансовото министерство. Проблемът е, че липсва специален закон, свързан с тази ситуация. Но от опита на други страни в Европа се вижда, че често свързаните лица нямат особена вина, затова че са попаднали в тези списъци“, обясни Безлов.

„Проблемът е, че футболът в страната е много силно доминиран от хазартните компании. За мен е проблем и че една и съща фирма спонсорира първенството, а издържа и футболен клуб“, уточни той.

По повод на Левски и обещанията на кандидат-собственика Джоузеф Диксън, Безлов заяви: „Много мътна ситуация! Хора, които наблюдават Левски отвътре, са скептични. Ако вкара тези 5-6 миилона, които са от изключителна важност за Левски, ще означава, че има някаква реалност в тази оферта.“

Каква е икономическата логика да станеш собственик на футболен клуб в България? „Това е проблем от 90-те години, обобщи той. - Защото няма пряка икономическа полза, а се опитвате по този начин чрез политиката да получите икономически предимства. Така беше с Михаил Чорни, Васил Божков, с Мултигруп, с Прамод Митал и Кремиковци...“

Цялото интервю - в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!