Eмисия новини
от 01.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Европейска кампания "Права през всички сезони" за сезонните работници

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Какви са правата на сезонните работници ще бъде разяснявано по време на започналата кампания "Права през всички сезони".

Агенцията по заетостта официално е част от тази кампания, която стартира преди дни в Европейския съюз. Целта е сезонните работници и работодателите да знаят за своите права, задължения и подкрепата, която могат да получат.

Освен с информационни материали за правата при работа зад граница, Агенцията по заетостта ще проведе поредица от събития в цялата страна, на които експертите ще дават подробна информация за трудовите и осигурителни права на наетите в страните членки.

Кампанията "Права през всички сезони" стартира на 15 юни и ще продължи до месец октомври. Тя се организира от Европейския орган по труда и ще премине под мотото "Правата не зависят от сезона".

По данни на трудовата европейска институция близо един милион сезонни работници се наемат ежегодно в Европейския съюз - основно в селското стопанство.

За реализирането на кампанията "Права през всички сезони" у нас Агенцията по заетостта ще работи в сътрудничество с Инспекцията по труда. Тя от своя страна ще си партнира с френските си колеги със съвместни проверки на условията на труд на наетите сезонни работници от България.

Проверките са предвидени през есента, като ще се осъществи контрол както на френските работодатели, наели българи за сезонна работа, така и на българските фирми, свързани с тяхното изпращане.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.