Eмисия новини
от 11.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Хиляди посетители на тридневния събор на овцевъдите край Петропавловския манастир

Хиляди посетители от цялата страна прие в трите дни на изданието си Националният събор на овцевъдите, който се проведе край Петропавловския манастир до Лясковец. Организатор на събора е Националната овцевъдна и козевъдна асоциация с подкрепата на Министерството на земеделието.

За първи път на събора имаше патриотична зона, наречена „Чифликът“, където се представяха българските традиции. За поредна година гостува „Пътуващото читалище“ на Ивайло Шопски, който разказа за училището за юнаци:

„Националното дружество „Традиция“ заедно с Регионалният исторически музей Благоевград показват на най-малките революционните борби на българите. Да не забравяме и „Детската творителница“, в която децата, всичко, което видят тук, могат да го претворят, пречупено през тяхното въображение“.

В демонстрациите се включиха и Хотнишките баби, пазителки на традициите, които споделиха:

„Поддържаме ги, стараем се да ги поддържаме“. 

„Чепкаме, предем, месим, всичко можем“. 

„Ей този дух, който го има българинът, душата, сърцето да има нещо вътре, не идва ли от вътре, нищо не става“. 

Най-атрактивни на събора на овцевъдите бяха фермерските състезания. Мариян Балтаджиев от силистренското село Попина получи наградата от 1000 лева в състезанието за най-тежък коч. Неговото животно „закова“ кантара на 170 кг. 


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.