Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Партията на Никол Пашинян води на парламентарните избори в Армения

| обновено на 21.06.21 в 07:36
Снимка: БГНЕС

Партията "Граждански договор" на арменския премиер Никол Пашинян е победител в предсрочните парламентарни избори в страната. Това съобщи Централната избирателна комисия, след обработка на всичките 2008-секции. 

По данни на избирателната комисия партия "Граждански договор" получава близо 54 процента от гласовете, а блокът "Армения" на бившия президент Роберт Кочарян - 21 процента. 

Вотът беше свикан след поражението на Армения в конфликта с Азербайджан за Нагорни Карабах. Армения загуби територии в боевете през миналата година, които продължиха 6 седмици и отнеха живота на хиляди.

Рано тази сутрин Пашинян обяви победата си и призова привържениците си да се съберат тази вечер на централния площад в столицата Ереван. Почти 50% от имащите право на глас 2 600 000 арменци участваха във вчерашния вот. 

Избирателни служители заявиха, че гласуването е проведено в съответствие със законодателството. Опозиционният алианс, воден от Кочарян, твърди, че са извършени изборни измами и няма да признае победата на Пашинян. 

Снощи главната прокуратура заяви, че е получила 319 сигнала за нарушения и е образувала шест наказателни разследвания. 

Всички те били свързани с предполагаем подкуп по време на агитация. Кочарян, приятел и съюзник на руския президент Путин, по-рано също е бил обвиняван в подправяне на президентски избори в полза на политически съюзник. 

Пашинян дойде на власт, след като оглави народна революция през 2018 година, а Армения беше похвалена от някои международни страни, когато проведе първите си свободни и честни избори под негово ръководство през същата година. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!