Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ готвят нови санкции срещу Русия заради Навални

Алексей Навални при произнасянето на присъдата срещу него през февруари 2021 г. от руски съд.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

САЩ подготвят нови санкции срещу Русия заради отравянето на критика на Кремъл Алексей Навални, предупреди съветник в Белия дом, цитиран от Франс прес. Навални беше арестуван през януари след завръщането си в Русия, след като се възстанови от отравяне, което, според него, е организирано от Моксва.

В интервю за CNN съветникът на американския президент Джо Байдън по националната сигурност Джейк Съливан отбелязва, че САЩ вече са санкционирали Русия за отравянето на Навални, като посочва и съвместните усилия с европейските съюзници. Съливан каза, че САЩ подготвят допълнителни санкции, включително ако установят използване на химическо оръжие (вещество) от страна на Москва в случая Навални.

В отговор говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви: "Незаконните действия на САЩ винаги са били последвани от легитимен отговор от наша страна".

Руският посланик  Анатоли Антонов, който в неделя се завърна в САЩ, коментира, че не това е сигналът, който всички получиха след срещата на върха между Владимир Путин и Джо Байдън. Мисля, че не е възможно да се стабилиризират и подобрят отношенията между двете страни чрез санкции, каза Антонов, като призова диалогът да се възстанови. 

Руският посланик Анатолий Антонов беше отзован след протест на Москва заради изказвания на американския президент Джо Байдън през март в телевизионно интервю, че Русия ще трябва да "плати цената" за опитите си за намеса в американските избори. Освен това Байдън отговори утвърдително на въпрос дали смята руския президент Владимир Путин за „убиец“.

На свой ред американският посланик в Русия Джон Съливан също беше привикан за консултации във Вашингтон на 22 април.

На срещата в Женева миналата седмица президентите Джо Байдън и Владимир Путин се договориха за завръщането на посланиците.

Все още обаче няма яснота кога се очаква американският посланик Джон Съливан да се завърне в Москва.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна